Afyonkarahisar devlet hastanesi
Tel: +90 850 303 12 96
  • İletişim bilgileri
Op. Dr. Adem Gencer
ADVERTISEMENT
  • Giriş
  • Özgeçmiş
  • Yayınlar
  • Sunumlar
  • Videolar
  • Akademik
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Uygulamalar
  • Yaşam
No Result
View All Result
Op. Dr. Adem Gencer
  • Giriş
  • Özgeçmiş
  • Yayınlar
  • Sunumlar
  • Videolar
  • Akademik
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Uygulamalar
  • Yaşam
No Result
View All Result
Op. Dr. Adem Gencer
No Result
View All Result

Anasayfa » Dergi faktörleri ve etki değeri

Dergi faktörleri ve etki değeri

Adem Gencer by Adem Gencer
Aralık 18, 2020
in Akademik, Teknoloji
0
Dergi etki faktörleri

Dergi etki faktörleri

133
SHARES
1k
VIEWS
Facebook ile paylaşTwitter ile paylaş

Dergi faktörleri bir bilimsel derginin ne kadar popüler ve kaliteli olduğunun göstergesidir. Bilimsel araştırmalar bilimsel dergilerde yayınlanır. Bir derginin veya yayının bilimsel olabilmesi için en temel şart hakemli (peer-review) olmasıdır. Ancak tüm bilimsel dergiler aynı derecede kaliteye sahip değildir. Bilimsel derginin ne kadar kaliteli olduğunu belirleyen parametrelere “journal metrics” adı verilir. Akademik ortamda bilimsel dergiler açısından en çok bilinen parametre impact faktörü yani derginin etki değeridir. Peki impact faktörü nedir? impact faktöründen başka hangi skorlamalar bulunmaktadır. Bu yazımızda hangi bilimsel dergilerin daha kaliteli ve popüler olduklarına ve kaliteli bilimsel dergileri nasıl belirleyebileceğimize göz atacağız.

TLTR: Dergi faktörleri bilimsel dergilerin kalitelerini ve popülerliklerini ölçen faktörlerdir. En altta yer alan tabloda dergilerin kalite ölçütlerini ve çeşitli etki faktörlerini toplu halde görebilirsiniz. Etki faktörlerinin açıklamaları aşağıda yer almaktadır.

Bilimsel dergilerin ve akademik makalelerin kalitesini gösteren parametreler.

JCR nedir?

Clarivate analytics firması bilimsel ve akademik araştırma alanında faaliyet gösteren ve Thomson Reuters’ın haklarını 2016’da satın alan şirkettir. Pek çok ürünü olan Clarivate analytics firmasının en bilinen ürünleri web of science, endnote ve scholarOne’dır. Eski adı web of knowledge olan “web of science” ise akademik ve bilimsel dergilerin taranması ve atıf analizlerinin yapılmasını sağlayan bir hizmettir. Eskiden ISI (Institute for scientific information) tarafından sağlanan bu hizmet günümüzde Clarivate analytics firması tarafından sağlanmaktadır.

Bunlarda ilginizi çekebilir

Highlights PDF okuyucu

Highlights PDF okuyucu

Aralık 21, 2020
mRNA tedavileri

mRNA tedavileri ve aşıları

Aralık 4, 2020

Web of science tarafından analiz edilen ve taranan dergiler “web of science core collection” adı verilen SCI, SCIE, SSCI, AHCI gibi çevrimiçi veritabanından oluşur. Bu veritabanları içerdikleri dergileri analiz ederek atıf analizlerini sunar.

Journal Citation Reports (JCR) Clarivate analytics tarafından yıllık olarak yayınlanan dergilerin atıf sayılarına ilişkin rapordur. Clarivate analytics firmasının web of science ürününün bir parçasıdır. Web of Science Core Index’te (SCI, SCIE, AHCI, SSCI) yer alan dergilerin atıf sayılarını ve hesaplanan impact faktörleri içerir.

impact faktörü nedir?

Dergi faktörleri içerisinde en çok bilineni impact faktörüdür. impact faktörü bir derginin kalitesini belirleyen en önemli parametrelerden birisidir. Web of Science (Clarivate analytics) tarafından üretilen ve dergideki makalelerin ortalama kaç kez atıf aldığını belirten bir ölçüttür.

Impact faktör 2 yıl ve 5 yıl olmak üzere iki şekilde hesaplanır. Hesaplaması nispeten kolaydır. Derginin o dönem içerisinde aldığı toplam atıf sayısının, dergideki makale sayısına bölümü ile bulunur. Dolayısıyla impact faktörü bir dergideki makalelerin 2 yıl veya 5 yıl içerisinde ortalama kaç kez atıf aldığını belirten bir parametredir.

Eigenfactor nedir?

Washington üniversitesi tarafından geliştirilen Eigen faktörü veya Eigenfactor bilimsel bir derginin toplam önemini belirten faktördür. Dergiler aldıkları atıf sayısına göre sıralanırlar ancak bir derginin üst sıralardaki bir dergiden atıf alması daha değerlidir. Yani üst sıralardaki dergiler daha yüksek etki değerine sahiptirler. Eigenfactor dergiye gelen atıfların kaynağını da değerlendirdiğinden dolayı, impact faktöründen daha değerli olduğu kabul edilir. Ancak Eigen faktörü derginin boyutu ile de alakalıdır. Dergideki makale sayısı arttıkça Eigen faktörünü de artacaktır. Bu nedenle geleneksel impact faktör ile karşılaştırma yapabilmek için article influence skoru üretilmiştir.

Article influence nedir?

Article influence (AI) skoru ise “makale etki puanı”dır. Yani dergideki bir makalenin etki değeridir. Ortalama her bir makalenin etki değeri 1.00 kabul edilir. Eğer bu değer 1’in üzerindeyse dergideki makalelerin ortalamanın üzerinde bir etkisi olduğunu gösterir.

Article influence yani makale etki değeri Eigenfactor’ün dergide yayınlanan makale sayısına bölümü ile hesaplanmaktadır. Bu faktörlerin hesaplanmasında kendine atıflar (self-citations) hesaplanmaz. Eigen faktörü ve article influence skoru eigenfactor.org tarafından hesaplanır.

SCImago Journal & Country Rank (SJR) nedir?

Dergi faktörleri konusunda analiz yapan bir diğer şirket ise Scopus’tur. SJR Scopus tarafından geliştirilen ve analiz edilen bir rating’dir. SJR “makaleye yapılan her atıf aynı etkiye sahip değildir” prensibini temel almakta olup Eigen faktörün bir varyantıdır. SJR ayrıca ülkelere göre de bilimsel dergilerin itibar istatistiklerini vermektedir.

Source Normalized Impact per Paper (SNIP) nedir?

SNIP yine Scopus tarafından hesaplanan bir itibar yada etki faktörüdür. SNIP son 3 yıl içerisinde bilimsel dergide yayınlanan yazıların o yıl aldıkları ortalama atıf sayısını hesaplayan bir parametredir. Atıflar dergi kategorilerine göre ağırlıklandırılır. Bu nedenle SNIP farklı disiplinler arasında karşılaştırılabilir.

ADVERTISEMENT

Immediacy index nedir?

Immediacy index Web of science tarafından hesaplanan bir diğer metriktir. Immediacy index makalenin yayınlandığı yıl içerisinde aldığı ortalama atıf sayısını belirtir. Immediacy index o yıl yayınlanan makalelerin atıf sayısının, o yıl yayınlanan makalelere bölünmesi ile hesaplanmaktadır. Immediacy index bir makalenin ne kadar hızlı atıf alabildiğinin bir göstergesidir.

CiteScore nedir?

CiteScore Scopus tarafından üretilen ve scopus veritabanında bulunan dergilerdeki yeni yayınlanan makalelerin ortalama atıf sayısıdır. JCR Impact faktörden farklı olarak 4 yıllık hesaplanmaktadır.

Google Scholar metrics, h-indeksi nedir?

Dergi faktörleri sadece dergilere göre hesaplanmaz. Yazarlarında akademik camiaya etkileri hesaplanmaktadır. h-index bir yazarın yayınladığı makalelere bağlı olarak bilimsel platformlardaki etkisini ölçen bir faktördür. h-indexi kaç makalenin kaç kez atıf aldığını belirten bir göstergedir. Örneğin h-index 15 demek, 15 makalenin en az 15 kez atıf aldığını belirtir. H5 index 5 yıllık, H10 index ise 10 yıllık süreyi kapsar. h-index scopus, web of science ve google scholar tarafından hesaplanmaktadır.

ADVERTISEMENT

h-indexi hesaplanırken farklı veritabanları kullanıldığından dolayı hesaplanan h-index’i değişkenlik gösterir. Yani web of science, Scopus ve Google Scholar kendi h-index’lerini göstermektedir ve h-indexleri birbirinden farklı olabilir.

Altmetrics nedir?

Dergi faktörleri hesaplamasında atıflar elbette önemlidir. Ancak günümüzde internet ve sosyal medyanın gelişmesi nedeniyle bilimsel makaleler sadece bilimsel dergilerden atıf almaz. Bir bilimsel yayının popüler olması sadece bilimsel atıf sayısı ile değerlendirilmesinin eksik kalacağı düşünülerek sosyal medya, twitter, blog yazıları, haber siteleri gibi yerlerdeki atıflarında dikkate alınması gerektiği düşünülmüş ve altmetrics (alternative metrics) oluşturulmuştur. Altmetrics tüm bu platformları tarayarak makalenin internet ve sosyal medya üzerindeki etkisini onlarca farklı kaynaktan derlemekte ve popülaritesini puanlamaktadır. Altmetrics ayrıca dil, ülke, bölge gibi makalenin nerelerde ve kimler tarafından atıflandığını ölçmektedir.

Diğer ölçütler?

Tüm bu parametrelerle birlikte dijital dünyanın gelişmesi ve verilerin artık daha hızlı ve anlık analiz edilmesi nedeniyle her gün yeni birçok parametre ölçümlenebilmektedir. Bir çok bilimsel dergi yayıncısı kuruluş bilimsel dergiler ve bilimsel makaleler ile ilgili pek çok farklı metrik yayınlamaktadır.

Örneğin Elsevier bünyesindeki bilimsel dergilere ilişkin review hızlarını ve makale yayınlanma hızlarını da yayınlamaktadır. Pek çok elsevier dergisinde ilk başvurudan (submission) ilk değerlendirmeye (first review), kabul edilme tarihinden (accepted) online yayın tarihine (online-first) ve yayınlanma (published) tarihine kadar pek çok bilgi ortalama düzeyde verilmektedir.

Bilimsel makalelerin yayın aşamaları artık tamamen dijitalleşmiştir. Hem makalenin yayın süresi ile ilgili istatistikler, hem de yukarıda bahsettiğimiz atıf tabanlı istatistikler artık daha doğru ve daha hızlı bir şekilde elde edilebilmektedir.

Özet

FaktörKuruluşAçıklamaBağlantı
JCR – 2-yıllık
impact faktör
Clarivate analytics
(Web of Science)
Web of Science veritabanındaki dergideki makalelere
2 yıl içerisinde ortalama ne kadar atıf yapıldığını gösterir.
https://www.scijournal.org/
JCR- 5-yıllık
impact faktör
Clarivate analytics
(Web of Science)
Web of Science veritabanındaki dergideki makalelere
5 yıl içerisinde ortalama ne kadar atıf yapıldığını gösterir.
https://www.scijournal.org/
EF – EigenfactorEigenfactorAtıfların farklı ağırlıkta olduğu bir hesaplama sistemidir.
Her atıf derginin kalitesine göre farklı ağırlığa sahiptir.
Alınan atıfların kaynağına göre hesaplama yapılır.
http://www.eigenfactor.org/
AI -Article InfluenceEigenfactorEigenfaktörüne göre hesaplanan makale etki değeridir.
Makaleye yapılan atıflar farklı puanlara sahiptir.
Kaliteli dergilerden yapılan atıflar daha yüksek puan kazandırır.
http://www.eigenfactor.org/
SJR – SCImago Journal &
Country Rank
ScopusScopus tarafından geliştirilmiş EigenFaktörün bir varyantıdır.
Scopus veritabanındaki dergileri analiz eder.
Ülkelere göre istatistiklerde sunmaktadır.
https://www.scijournal.org/
SNIP – Source Normalized
Impact per Paper
ScopusScopus veritabanında son 3 yıl içerisinde yayınlanan
yazıların o yıl aldıkları atıfları puanlandırır.
https://www.journalindicators.com/
Cite ScoreScopusJCR Impact faktöre benzer şekilde Scopus veritabanındaki
dergilerdeki makalelere 4 yıl içerisinde ortalama
ne kadar atıf yapıldığını gösterir.
https://www.scopus.com/
Immediacy indexWeb of scienceWeb of Science veritabanındaki dergilere yayınlandığı yıl
içerisinde ne kadar atıf yapıldığını gösterir.
https://clarivate.com/webofsciencegroup
Google Scholar RanksGoogle ScholarGoogle Scholar tarafından taranan dergilerdeki
atıf sayılarını gösterir.
https://scholar.google.com.tr/
h-indexWeb of science,
Scopus,
Google Scholar
Yazarın yayınladığı makalelere yapılan atıf sayılarını gösterir.
h5-index, h5-median gibi farklı indexler mevcuttur.
Web of Science, Scopus ve Google Scholar kendi veritabanlarını
esas aldığından dolayı yazarın h-index’leri
platforma göre farklılık gösterebilir.
https://scholar.google.com.tr/
https://www.scimagojr.com
AltmetricsAltmetricsBilimsel atıflar dışında ilgili makalenin sosyal medya ve
internetteki popülerliğini belirtir. Sosyal medya, twitter,
Mendeley community, blog yazıları, haber siteleri
gibi kaynaklardan veri toplar.
Altmetric istatistikleri ReadCube tarafından üretilen “Papers” adlı
reference manager uygulamasında görülebilmektedir.
https://www.altmetric.com/
Review speed
(Elsevier)
ElsevierDergideki makalelerin başvuru tarihi (submission) ile
ilk review tarihi (first-review) ve son karar tarihi (final-decision)
arasında geçen ortalama süreyi belirtir.
Her derginin kendi sayfasında bulunmaktadır.
https://journalinsights.elsevier.com
Online article
publication time
(Elsevier)
ElsevierDergideki makalelerin kabul tarihi ile (acception)
ilk kez online yayınlanma tarihi (first-online) arasında geçen
ortalama süreyi belirtir.
Her derginin kendi sayfasında bulunmaktadır.
https://journalinsights.elsevier.com/
Authors distrubution
(Elsevier)
ElsevierDergideki makalelerin yazarlarının coğrafik olarak
ülkelere göre dağılımını belirtir.
Her derginin kendi sayfasında bulunmaktadır.
https://journalinsights.elsevier.com/
Bilimsel dergilerin etki faktörleri ve kalite göstergeleri

Tags: Akademik yayınEtki faktörüh-indexImpact faktörü
Share53Tweet33
ADVERTISEMENT

Diğer yazılar

Koronavirüs mRNA aşısı

Koronovirüs için mRNA aşısı mı? inaktif aşı mı?

Aralık 4, 2020
interkostal aralıklar ve EKG

interkostal aralıklar nasıl bulunur?

Aralık 2, 2020
IBAN'sız para aktarma

IBAN’sız para gönderimi mümkün!

Aralık 2, 2020
ARM işlemciler

ARM işlemci nedir?

Aralık 1, 2020
Dicom uygulaması

En iyi DICOM uygulamaları

Kasım 26, 2020
Big Sur güncellemesi ve özellikleri

Big Sur güncellemesi ve özellikleri

Kasım 11, 2020
Load More
ADVERTISEMENT
Op. Dr. Adem Gencer

Bu sayfa Uzm. Dr. Adem Gencer'in kişisel web sayfasıdır. Burada yer alan sağlık bilgileri tanı ve tedavi amaçlı kullanılamaz. Hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez. Detaylı bilgi için kullanım koşulları.

Kategoriler

  • Akademik
  • Genel
  • Sağlık
  • Sunumlar
  • Teknoloji
  • Videolar
  • Yaşam

Sosyal medya

  • Sorumluluk beyanı
  • Kullanım koşulları
  • Gizlilik politikası
  • Çerez politikası
  • Bilgi güvenliği
  • İletişim bilgileri

Highlights PDF okuyucu

Dergi faktörleri ve etki değeri

mRNA tedavileri ve aşıları

Koronovirüs için mRNA aşısı mı? inaktif aşı mı?

© 2020 - Uzm. Dr. Adem GENCER

No Result
View All Result
  • Giriş
  • Özgeçmiş
  • Yayınlar
  • Sunumlar
  • Videolar
  • Akademik
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Uygulamalar
  • Yaşam

© 2020. Op. Dr. Adem Gencer

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms below to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bu Sitede, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için Gizlilik ve Çerez kullanım politikası.
ADVERTISEMENT