Göğüs tüplü hasta bakımı göğüs cerrahisi hemşirelik uygulamalarında önemli bir yer tutar. Göğüs cerrahisi servisinde yatan hastaların büyük çoğunluğunda plevral aralıktaki hava, kan ya da sıvıyı drene ederek akciğer ekspansiyonunun sağlanması amacıyla toraks tüpü yerleştirilir. Profesyonel hemşirelik hizmetlerinde dren takibi önemlidir. Göğüs cerrahisi hastalarında ise dren olarak toraks tüpleri kullanılır. Normal cilt drenlerinin aksine göğüs tüpü özellikli bir drenaj çeşididir. Göğüs tüpü (toraks katateri) olan hastaların bakımı bu nedenle özellik arzetmektedir.
Bu seminer servis sorumlu hemşiremiz “Yasemin KAHYA” tarafından hazırlanmıştır.
Akciğerin çeşitli hastalıklarında plevral boşlukta biriken kanı ve havayı drene etme, cerrahi işlemlerden sonra oluşan sıvı ve kan drenajını ölçmek ve pek çok cerrahi akciğer hastalığında tedavinin bir parçası olarak hastalara göğüs tüpü su altı drenaj sistemi uygulanmaktadır. Göğüs tüpü uygulaması; akciğerin zarları arasına yerleştirilen toraks kataterinin kapalı su altı drenaj sistemine bağlanmasıdır. Bu işlem plevral boşlukta istenmeyen hava, kan ve sıvıların drenajını sağlar. Bu sayede akciğer genişleyerek ve şişerek solunum işlevini yerine getirir.
Göğüs cerrahisi servislerinde profesyonel hemşirelik yaklaşımları çerçevesinde yapılan hasta bakımlarında ve takiplerde göğüs tüpleri önemli yer tutar. Hastaların göğüs tüplerine uyumunun sağlanması ve oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi bu bakım ve takiplerin bir parçasıdır. Göğüs tüpü takılan hastalara öncelikle yatak içerisinde nasıl oturacakları, nasıl hareket edecekleri, ayağa kalkarken ve mobilize olurken nelere dikkat edecekleri belirtilmelidir. Göğüs tüpü konusunda hastalara verilecek eğitimler tedavilerini de olumlu etkileyecektir.
Dikkat edilmesi gerekenler
Göğüs tüplü hasta bakımı esnasında en sık karşılaşılan yakınma ağrıdır. Hastalar sıklıkla tüp yerinde ağrı olduğundan şikayet ederler. Etkinliği kabul edilmiş bir ağrı skalası kullanılarak hastanın ağrısının değerlendirilmesi ve order edilen analjeziklerin uygulanması hasta konforunu arttırır. Hastanın ağrısının azalması göğüs ekzersizlerini de daha iyi yapmasını sağlar.
Drenaj şişesinin takibinde gözden kaçırılmaması gereken önemli hususlar söz konusudur. Hastaların drenaj sıvısı ve seviyesi önemlidir. Drenaj beklenen ancal göğüs tüpünden drenajı olmayan hastalarda göğüs tüpünün tıkanmış olabileceği veya tüpün kıvrılmış olabileceği akla gelmelidir. Sistemin tamamen kapalı olması göğüs cerrahisi hastalarında önemlidir. Bu nedenle göğüs tüpü şişesinde su olmaması yada katater veya tüpte kaçak olması sistemin çalışmamasına neden olur.
Göğüs cerrahisinde toraks tüpü sonlandırılıncaya kadar profesyonel hemşirelik yaklaşımlarıyla hastalarımızı hem duygusal hemde fiziksel yönden desteklemeliyiz.