Göğüs tüpü olan hasta nasıl yatmalı, nasıl uyumalı ve uyurken kendisi veya yakınları nelere dikkat etmeli? Bu konuda kesin bilgi bulunmamakla birlikte bazı dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.
Göğüs cerrahisi kliniğine yatan hastaların hemen hemen hepsinde göğüs tüpü takılmaktadır. İster akciğer sönmesi nedeniyle takılmış olsun isterse su toplaması yada sıvı toplanması nedeniyle takılmış olsun, toraks içerisine tüp takılan hastalarda tüp torakostomi bakımı benzer özellikler içermektedir. Öncelikle göğüs tüpü olan hastalar tüpü diz üstü seviyesinin üzerine kaldırmamalı, tüpün devrilmemesine ve içerisindeki suyun dökülmemesine dikkat etmelidirler. Göğüs tüplerinin içerisinde az da olsa su bulunmaktadır. Bu su “kapalı su altı drenaj sistemi” oluşturmakta ve dışarıdan göğüs içerisine hava girmesini önlemektedir. Göğüs tüpü şişesinin içerisindeki bu sıvının dökülmemesi ve içeriye hava girişi olmaması için yatakta bir taraftan diğer tarafa geçirirken göğüs tüpü klemplenmeli yada tüp borusu elle kıvrılmalıdır. Aynı şekilde göğüs tüpü takılan hastalarda göğüs tüpü havaya kaldırılacaksa elle kıvrılmalıdır.
Göğsüne tüp takılan hastalarda göğüs tüpü içerisinden az miktarda kan, pıhtı ya da et parçası gelmesi önemli değildir. Ancak göğüs tüpü içerisinden çok fazla kan gelmesi normalde beklenen bir durum değildir. Genellikle sıvı nedeniyle tüp takılan hastalarda göğüs tüpünden günlük en fazla 1-1.5 litreden sıvı boşaltılmaktadır.
Göğüs tüpü olan hastalar ne tarafa yatmalı?
Göğüs tüpü olan hasta nasıl yatmalı sorusuna verilecek en güzel cevap “Nasıl rahat ediyorsa öyle yatmalıdır”. Göğüs tüpü olan hastalarda uyku pozisyonu değişkendir. Genellikle göğüs tüpü takılan hastalarda tüpün olduğu tarafa yatılması önerilmez. Hem göğüs tüpünün kıvrılmasının önlenmesi, hem de göğüs tüpünün yerinden çıkması riski nedeniyle hastalar göğüs tüpünün üzerine yatmamalıdır. Ancak göğüs tüpünün olduğu tarafın tersine yatmakta özellikle plevral efüzyon veya hemotoraks nedeniyle tüp torakostomi uygulanan hastalarda sıvı drenajını olumsuz etkileyeceğinden dolayı önerilmemektedir. Göğüs tüpü takılan hastalarda en uygun uyku pozisyonu sırtüstü yatmaktır. Böylece hem göğüs tüpü olan tarafın yukarı gelerek sıvı drenajının engellenmesi önlenir, hem de hasta göğüs tüpünün üzerine yatmamış olur.
Göğüs tüpü takılan bazı hastalar uyurken göğüs tüpü borusunu yatağa bağlarlar. Aslında bu tehlikelidir. Farkında olmadan yatak içinde dönüldüğünde, pozisyon değiştirildiğinde ya da uyandıktan sonra aniden yataktan kalkmaya çalışıldığında göğüs tüpü gerilecek ve toraks kateteri vücuda girdiği yerden çıkacaktır. Göğüs tüpünün çıkması bazı hastalarda ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle göğüs tüpü takılan hastalarda dren hortumunun gerilmemesi ve yatakta bir yerlere takılmamasına dikkat edilmelidir.