Highlights PDF okuyucu benim uzun zamandır aradığım bir PDF okuyucu uygulaması. Piyasada pek çok farklı PDF okuyucu uygulama mevcut. Bu PDF okuyucular aynı zamanda PDF dosyalarındaki metinlerin altını çizmeyi, not almayı ve açıklama yapmayı sağlıyor. Her ne kadar piyasada güçlü PDF okuyucu programlar olsa da bilimsel yayınları okumak için en elverişli uygulama “Highligts” uygulaması gibi duruyor.
Akademisyenlere özel PDF okuyucu ve not alma uygulaması: Highlights
highlightsapp.net
Eğer sizde çok sayıda bilimsel makale okuyorsanız lütfen bu uygulamaya bir şans verin.
PDF okuyucular ve not alma programları
PDF okuyucu programlar bilgisayarınızdaki PDF dosyalarını okumayı sağlıyor. Aynı zamanda bu uygulamalar “annotation” özelliği sayesinde PDF dosyalarının üzerine notlar almanızı ve PDF dosyalarında metinlerin altını yada üzerini çizebilmenizi sağlıyor. Piyasada bu amaçla üretilmiş pek çok uygulama bulunuyor. Hatta bazı uygulamalar sadece not almak ve altını çizmekle kalmayıp PDF dosyalarınızı düzenlemenize de olanak sağlıyor.
MAC Önizleme
MACBook kullananlar için en avantajlı PDF okuyucu program elbetteki “built-in” özellikteki “Preview” yani önizleme uygulaması. Tüm Mac bilgisayarlarda bulunan önizleme uygulaması PDF dosyalarını okumanızı, birleştirmenizi ve hatta üzerine notlar almanızı sağlıyor. Ancak önizleme uygulaması sınırlı seçeneklere sahip.
Highlight uygulaması

Highlight PDF uygulaması akademisyenlerin, araştırmacıların ve çok sayıda bilimsel makale okuyan kişilerin işine yarayacak bir uygulama. Özellikle araştırma makalelerini okumak ve notlar almak için oldukça pratik. Highlight uygulaması ile okuduğunuz makalelerin altını çizebilir, çizdiğiniz yere kendiniz notlar alabilirsiniz. PDF native annotation sistemi ile uyumlu çalıştığından dolayı çizdiğiniz PDF dosyalarını başka programlar ile de açabilirsiniz.
Highlight uygulamasının özellikleri
Highlight PDF okuyucu ile aldığınız notlar ve altını çizdiğiniz yerler sağda liste halinde çıkıyor. İsterseniz atıf/alıntı yaptığınız yerleri ve aldığınız notları PDF dosyası ve daha pek çok dosya türü olarak dışarıya aktarabiliyorsunuz. Alıntıları ve aldığınız notları Evernote, Ulysses, Bear, Keep It gibi uygulamalara direkt olarak gönderebiliyorsunuz.
Ayrıca Highlight uygulaması metin içerisinde geçen DOI numaralarına bağlantılar ekliyor. Bu sayede okuduğunuz makale içerisinde geçen atıflara tek tıkla ulaşabiliyorsunuz. Hatta okuduğunuz makalelerdeki atıf bilgilerini de internetten taramanıza olanak sağlıyor.
Highlight uygulamasının bir başka özelliği ise tablolarda yazan bilgileri excel dosyasına çevirmesi. Tabloyu kopyalayarak excel dosyası halinde kaydedebiliyorsunuz. Tabi tabloları PNG resim dosyası şeklinde dışarı aktarmakta bir başka seçenek.
Highlight uygulaması IOS tabanlı iPhone ve iPad cihazlar ile de kullanılabiliyor. Benim uyguladığım yöntem ise iCloud üzerinden makaleleri okumak. Okumak ve not almak istediğim makaleleri iCloud üzerine kaydediyor ve hem MacBook bilgisayarımda, hem iPhone’da hem de iPad’de makalelere erişebiliyorum.
Highlights uygulamasının ücretsiz sürümü mevcut. Ancak kullanmaya başladıkça ücretli sürümü de almak isteyeceğinizden hiç şüpheniz olmasın. Highlight PDF okuyucu akademik araştırma makaleleri okumak ve bilimsel makalelere notlar almak isteyenler için en iyi uygulama.
Highlights uygulaması hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz highlightsapp.net adresine göz atabilirsiniz. Son olarak Highlights uygulaması sadece Apple sistemlere özgü bir uygulama bu nedenle windows ya da android sürümü bulunmuyor.