EKG çekimi yapılırken, kalp atımları dinlenirken veya göğüs tüpü takılırken interkostal aralıklar önemlidir. Bu nedenle interkostal aralık nerededir ve interkostal aralığın nasıl bulunacağı konuları son derece önemlidir. Özellikle göğüs tüpü takılırken 5. interkostal aralığı bulmak, ekg çekimi yapılırken 4. interkostal aralığı ve 5. interkostal aralığı bulmak önemlidir.
Göğüs duvarında kaburga kemikleri yani kostalar yukarıdan aşağıya doğru numaralandırılmaktadır. En üstte klavikulanın arkasında yer alan kot 1. kot olarak adlandırılır. 1. kotun altındaki interkostal aralık ise 1. interkostal aralıktır. Dolayısıyla interkostal aralıklar bir üstteki kostanın numarası ile isimlendirilirler. Toraks duvarında 12 tane kaburga vardır. Ancak 11 tane interkostal aralık bulunur. 12. kaburganın altında interkostal aralık bulunmaz.
Kalp oskültasyonu yapılırken ve kalp grafisi çekilirken interkostal aralıkların yerleri önemlidir. Özellikle EKG elektrotlarını yerleştirirken 4. ve 5. interkostal aralık nerede bilmek, elektrotların doğru yerleştirilmesi için gereklidir. 4. interkostal aralık 4. kotun altında yer alır. EKG çekilirken V1 ve V2 elektrotları 4. interkostal aralığa yerleştirilir. 4. interkostal aralığı bulmak için sternum üzerinde bulunan louis açısından faydalanılır.
interkostal aralıklar nasıl tesbit edilir?
Önde interkostal aralıkları bulmak için sternumun orta kısmının üst kısım ile birleştiği yer referans noktası olarak kullanılır. Sternumun manibrium parçası ile orta kısmının birleştiği tümsek louis açısı olarak isimlendirilir. Yukarıdan aşağı doğru elimizle sternum ön duvarını yokladığımızda suprasternal çentikten yaklaşık 4-5 cm aşağıda luis açısı hissedilebilir. Bu çıkıntı göğüs duvarı anatomisinde önemli bir noktadır.
Parmaklarımızı yana doğru kaydırdığımızda louis açısı ile aynı hizadaki interkostal aralığı palpe edebiliriz. Bu aralık 2. interkostal aralıktır. 2. interkostal aralığın yeri bulunduktan sonra aşağı doğru interkostal aralıkları palpe ederek 4. interkostal aralığı ve 5. interkostal aralık bulunabilir. Dolayısıyla toraks duvarında interkostal aralıkları bulmak için louis açısından ve 2. interkostal aralıktan yararlanılır.
Göğüs cerrahisi pratiğinde 5. interkostal aralık önemlidir. Hemen hemen pek çok göğüs cerrahisi ameliyatı ve tüp torakostomi işlemi 5. interkostal aralıktan yapılır. 5. interkostal aralık dışarıdan yapılan işlemlerde louis açısı sayesinde bulunabilir. Erkeklerde meme başı genellikle 4. interkostal aralıktadır. Ancak yaşla birlikte ve kadınlarda meme dokusunun büyüklüğüne göre meme başının seviyesi değişebileceğinden güvenlilir bir gösterge olarak kullanılamaz. Torakotomi ameliyat sırasında ise 5. interkostal aralık kas dokusu altından kotlar sayılarak bulunabilir.