Pnömotoraksta cerrahi tedavi bül ve bleblerin eksize edilmesi ve plevral yapışıklık oluşturulması amacı ile yapılmaktadır. Pnömotoraks tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemler temelde pnömotoraks nüksünü azaltmaya yöneliktir. Pnömotoraksın ilk atağında ise hava kaçağı kesilmeyen hastalarda cerrahi tedavi kaçınılmazdır.
Akciğer sönmesi (pnömotoraks) yaşayan hastaların büyük çoğunluğunda akciğerde gözle görülür bül ve blebler bulunmaktadır. Akciğerde bulunan bu hava keseciklerinin ameliyatla çıkartılması cerrahi tedavinin temelini oluşturur. Ancak bununla birlikte pnömotoraksın engellenmesi için plevral yapışıklık sağlanması pnömotoraks tedavisinin bir diğer koludur. Plevral yapışıklık talk pudrası gibi çeşitli irritan ajanlar ile sağlanabileceği gibi apikal plörektomi veya plevral abrazyon ile cerrahi olarakta sağlanabilir.
Pnömotoraks tedavisinde açık cerrahi yöntemler, özellikle de aksiller torakotomi teknolojinin gelişimi ile yerini VATS – video asiste torakoskopiye bırakmıştır. Büllektomi ile birlikte plevral abrazyon ve plörektominin yapılabilmesi VATS’ı açık torakotomiye eşdeğer kılar. Stapler teknolojisi sayesinde wedge rezeksiyon VATS aracılığı ile kolaylıkla yapılmaktadır.
Yeni gelişmeler sayesinde non-entübe, awake torakoskopi de yeni seçenekler arasında yer almaktadır. Uyanık cerrahi olarak bilinen awake, non-entübe akciğer rezeksiyonları ülkemizde de yapılmaya başlanmıştır. Ameliyat tedavisine uygun olmayan özellikle KOAH’lı hastalarda endobronşiyal valf diğer bir tedavi seçeneğidir. Özellikle uzamış hava kaçağı olan anfizematöz hastalarda faydalı olabilmektedir.
Uzmanlık eğitimim sırasında 2013 – 2018 yılları arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi (yeni adıyla Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi) Göğüs cerrahisi ana bilim dalında gerçekleştirilen “Pnömotoraksta cerrahi tedavi” başlıklı asistan eğitim sunumudur. Dilerseniz bu sunumu PDF dosyası halinde bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Sunuma ait videoyu youtube kanalından veya bu sayfadan izleyebilirsiniz. Kullanım koşulları ve telif bilgisi…